Ford Sierra

Ford Sierra je obiteljski automobil koji je proizvodio Ford Europe od 1982. do 1993. godine. Dizajnirali su ga Uwe Bahnsen, Robert Lutz i Patrick le Quément. Kod koji je korišten tijekom razvoja bio je “Projekt Toni” a samo ime mu potječe od španjolske
riječi za planinski lanac.

Ford Sierra je prvi put predstavljen 22. rujna 1982. godine na Britanskom međunarodnom salonu automobila u Birminghamu, nakon čega je ubrzo uslijedio Salon de l’Automobile u Parizu 30. rujna 1982.godine. Prodaja je započela 15. listopada 1982. godine zamijenivši Ford Taunus TC3 (UK: Ford Cortina Mark V).
Njegov aerodinamični stil bio je ispred svog vremena i kao takav, mnogi konzervativni kupci (uključujući vozače službenih automobila) nisu s oduševljenjem prihvatili zamjenu za Taunus. To je također bilo zbog činjenice da Sierra nije bila dostupna kao
limuzina, za razliku od Taunusa. Limuzinski oblik Sierra dobiva 1987. godine s uvođenjem obnovljene Sierre.

Uglavnom se proizvodio u Njemačkoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, iako su se sklapali i u Irskoj, Argentini, Venezueli, Južnoj Africi i Novom Zelandu.

Ford je tijekom 1981. godine, godinu dana prije službenog predstavljanja Sierre, potvrdio da će njegov novi automobil srednje klase nositi ime Sierra, što je signaliziralo kraj nazivima Taunus i Cortina. U rujnu te godine, predstavio je konceptni automobil
Probe III na sajmu automobila u Frankfurtu, nagovještavajući kako će novi automobil izgledati.
Dizajn je isprva bilo teško prihvatiti nakon što su se navikli na stajling Taunusa, klasične limuzine s oštrim rubovima i ravnim linijama. Oblik je ipak služio svrsi, stvarajući koeficijent otpora od 0,34, što je značajno poboljšanje u odnosu na otpor
kutijastog Taunusa od 0,45. Ovaj aerodinamični dizajn bio je ključan za smanjenje potrošnje goriva, a čak je korišten kao kompenzacija za V6 motore. Unutrašnjost je bila konvencionalnija, iako je Ford kopirao dizajn BMW-a nagnuvši središte nadzorne ploče prema vozaču.


Sierra ’82 (1982.-1986.)
U početku je u ponudi bio samo hatchback s pet vrata. U prosincu 1982. predstavljena je karavanska verzija. U ponudi je na početku bilo šest motora (benzinski i dizelski motori od 1,6 do 2,3 litre obujma) i četiri linije opreme na izbor (Sierra, Sierra L, Sierra GL i Sierra Ghia). Kako bi se smjestio dizelski motor, ova varijanta je bila opremljena grbom na poklopcu motornog prostora.

Na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 1983. Ford je predstavio sportsku i isključivo trovratnu Sierru XR4i. Njen je motor imao
zapremninu od 2,8 litara i razvijao 118 kW (160 KS), snaga je ipak bila smanjena na 110 kW (150 KS) ispušnim sustavom. Razlog tome bio je tadašnji uobičajeni obračun premije osiguranja, pri čemu se maksimalna stopa obračunala za vozila snage veće od 150 KS.

U kolovozu 1983. u ponudu je dodana hatchback verzija s troja vrata, jer se u to vrijeme prodavalo više limuzina srednje klase s dvoja vrata. Međutim, za Sierra “Coupé” (kako se neslužbeno zvao) bili su dostupni samo 1,6-litreni ili 2,0-litreni četverocilindrični benzinski motori i 2,3-litreni dizelski motor u osnovnoj i L opremi.

Kao nova i ujedno najjeftinija varijanta, Sierra Laser je predstavljena u travnju 1984. s izborom motora Sierra L. Bio je dostupan s troja ili petoro vrata ili kao karavan. Od listopada 1984. postojao je novi 1,6-litreni motor s rasplinjačem Weber, s maksimalnom snagom koja je ostala otprilike ista, dok je potrošnja pala, a ubrzanje je nešto poboljšano.

U ožujku 1985. godine svi modeli su dobili veća prednja svjetla i zatvoreni prednji dio maske (osim Lasera i Diesela), koja je prije bila rezervirana samo za Ghiu i XR4i. U isto vrijeme, na sajmu automobila u Ženevi prikazana je Sierra RS Cosworth. Uz to, dodana je i Sierra 2.0 iS, sa laganom sportskom notom, s motorom od 85 kW (115KS). Njena šasija potječe od XR4i. Bila dostupno kao hatchback s troja i pet vrata.
Sada već vrlo rijedak osnovni model je izostavljen, čiju je poziciju preuzeo revidirani Sierra Laser.

U rujnu 1985. na tržište je došao model s pogonom na sve kotače Sierra XR4×4, koji je preuzeo ulogu sportaša od XR4i, ali proizvodi se samo u petvratnoj verziji i od početka 1986. godine kao karavan.

Serijska proizvodnja modela Cosworth je započela početkom 1986. godine. Njegov 2,0-litreni motor bio je opremljen turbopunjačem, koji je povećao snagu na 150 kW (204 KS). Njegova proizvodnja bila je ograničena na oko 6000 primjeraka, što ga je brzo pretvorilo u kolekcionarski predmet.

U prosincu 1986. godine Ford prekida proizvodnju Sierre. Sierra Cosworth se proizvodio do kraja 1987. godine.