Piaggio VespaCar (Ape)

Piaggio Ape (talijanski za pčela), je lako gospodarsko vozilo na tri kotača, izvedeno je iz skutera Piaggio Vespa i kontinuirano se proizvodi od svog uvođenja 1948. godine.
Nudi se u brojnim oblicima karoserije, prilagođavajući se raznim gospodarskim zahtjevima.
Predstavljen kao VespaCar ili TriVespa, Piaggio je naknadno preimenovao svoje gospodarsko vozilo u Ape.
Nakon Drugog svjetskog rata Talijanima su osobna vozila bila preskupa i godine 1947., dizajner zrakoplova, Corradino D’Ascanio je osmislio lagano i jednostavno gospodarsko vozilo na tri kotača koje je naišlo na naklonost Piaggia. Prvi model bio je bez kabine i u biti je bila prilagodba Vespa skutera dodajući dva stražnja kotača i ravnu platformu za teret iznad stražnje osovine. Početni modeli su sadržavali motore od 50 cm3, 125 cm3 ili 150 cm3, a kasnije i motor od 175 cm3. Ape iz 1964. godine dobiva zaštitnu kabinu. S motociklističkim upravljačem (volan je došao kasnije), originalni Ape bio je jednosjed koji je privremeno mogao primiti dva putnika skromne veličine. Sa svake strane su bila predviđena vrata kako bi se olakšao ulazak i izlazak. Performanse su bile skromne, prikladne za laganu isporuku, s odgovarajućim okretnim momentom za uzbrdice i niskom maksimalnom brzinom.
Ape se plasirao na tržište u različitim konfiguracijama, uključujući otvorene i zatvorene tovarne prostore (popularno u poštanskoj administraciji u nekim zemljama) i kao autorikša (Tukxi). Nedavno je Piaggio ponudio modele kao što su Ape Cross Country i Ape Web namijenjene tržištu mladih. Ape se također obično koristi u marketinške svrhe, s reklamnim natpisima postavljenim u tovarnom prostoru.
Ape je uobičajen u Italiji gdje mu njegova kompaktna veličina omogućuje lako manevriranje u uskim ulicama, lako parkiranje i može služiti kao improvizirani štand na tržnici.
Većina Apea proizvodi se u Indiji u Piaggio India. U Indiji se Ape najčešće nalazi u obliku autorikše. Relativno mali broj Apea se dalje proizvodio u Italiji, ali 2013. godine Piaggio je najavio da će talijanska proizvodnja Apea prestati i da će se proizvodnja u
potpunosti preseliti u Indiju.

VespaCar P2
Proizvodnja: 1978. do 1983 godina
Motor: jednocilindrični, dvotaktni,
zrakom hlađen, benzinski
Najveća brzina: 60 km/h
Snaga: 10,4 KS
Duljina: 3275 mm
Širina: 1450 mm
Visina: 1480 mm
Težina: 396 kg
Nosivost 612 kg