Tomos 15SLC

Sedamdesetih godina Tomos je nastavio razvoj novih Colibri modela koji će poslije postati vrlo popularni poput modela Colibri 15SL ili 15 Sprint.
Prve serije koje su u sebi imale oznaku ’’15’’ počinju sa modelom Colibri 15 Touring, ovaj model je imao sličnu šasiju kao Tomos 14 modeli. Colibri 15 Touring dobio je mjenjač sa pet brzina, i on je Tomosov prvi model sa 5 brzina. Agregat je i dalje zadržao obujam od 49 cm3, a snaga motora iznosila je 4,2 KS pri 6.200 min-1.
Maksimalna brzina iznosila je 75 km/h što je za to vrijeme predstavljalo solidnu brzinu za motor od 50 cm3.
Nasljednik modela Colibri 15 Touring dolazi u modelu Colibri 15 Sport. Ovaj model razlikovao se od prethodnika po više stvari. Iako je šasija ostala ista prednji kraj je drastično promijenjen, Colibri 15 sport imao je masivniju prednju vilicu i drugačiji upravljač. Kočnice su isto drugačije, za zaustavljanje je bila zadužena veća bubanj kočnica sa otvorom za protok zraka radi boljeg hlađenja kočnica.
Što se agregata tiče on se razlikovao od svih prethodnih Tomosovih modela. Colibri 15 sport nije više imao prinudno hlađenje preko ventilatora smještenog sa strane paljenja, taj sistem je u potpunosti uklonjen kao i poklopac cilindra. Na Colibri 15 Sport
isticali su se cilindar i glava motora sa velikim ’rebrima’ koja su bila zadužena za odvođenje toplote sa cilindra. Motor je bio opremljen rasplinjačem marke Bing promjera 18 mm.
Budući da rasplinjač zbog svoje veličine nije mogao stati direktno iza cilindra, inženjeri iz Tomosa smjestili su rasplinjač sa desne strane motocikla., To je omogućeno zahvaljujući takozvanom ’’kosom usisu’’ na cilindru. Karakterističan je bio i filter zraka cjevastog oblika zahvaljujući kojem je motor ima dublji prepoznatljiv zvuk karakterističan za ovaj model.
Agregat je jači u odnosu na prethodni model i snaga iznosi 5,3 KS pri 7.300 o/min. Po tehničkim karakteristikama motor je mogao razviti brzinu od 80 km/h. Težina motocikla sa gorivom iznosila je 65 kg.
Najbrojnija i najpopularnija serija modela koje je u sebi sadržala oznaku 15 dolazi u vidu modela Colibri 15 SL, proizvodio je od 1973 do 1977. godine. Izgled motocikla ostao je sličan modelu 15 Sport. Na modelu 15SL snaga povećana na 6 KS pri 8.200
o/min i maksimalna brzina deklarirana je na 85 Km/h.
Jedna zanimljiva serija modela Colibri 15 na tržište je puštena 1974. godine sa oznakom Colibri 15 SLH. Radi se o modelu namijenjenom za duža putovanja. Agregat je isti kao kod modela 15 SL, najveće razlika je u dodatnoj opremi. Colibri 15 SLH
imao je drugačiji upravljač, nešto više postavljen u odnosu na prethodne modele radi manjeg zamaranja vozača pri dužim putovanjima. Slijedeća velika razlika je sjedalo sa naslonom za suvozača. 15 SLH je sa strane imao postavljene manje kofere za
prtljagu.

Prvi model iz serije 15 sa cjevastim okvirom bio je model 15 Sprint Electronic.
Proizvodnja ovog modela trajala je dvije godine, 1975 i 1976. godine. Tomos 15 Sprint privlačio je sve svojim izgledom, na cjevasti okvir montiran je agregat bez prinudnog hlađenja. Agregat je imao klasično smješten rasplinjač iza cilindra. Prednja vilica je teleskopska, 15 Sprint imao je brojač okretaja, pokazivače pravca, brzinomjer. Na modelu se nalazilo dosta kromiranih detalja poput prednjeg blatobrana, rezervoara.
Colibri 15 Sprint važio je za jedan od poželjnijih Tomosovih modela.
Zadnja serija Colibri 15 modela proizvedena 1981. godine nosila je oznaku Tomos 15SLC. Agregat je bio isti kao kod modela 15 Sprint, jedina razlika je bila što je Sprint model koristio elektronsko paljenje dok je 15 SLC model imao klasično paljenje sa
platinama. Što se šasije i estetike tiče model 15 SLC imao je klasičnu prednju vilicu koju su koristili i modeli prije njega. Rezervoar je bio drugačiji u odnosu na 15 Sprint model i nije bio kromiran. Tomos 15 SLC nije imao pokazivače pravca.
Sa modelom 15 SLC završena je era veoma popularnih serija Tomosovih motora sposobnih da razviju respektabilne brzine. Modeli sa ’’kosim usisom’’ na cilindru bili su naročito popularni jer se taj cilindar mogao staviti na APN modele koji su se tada
registrirali na ’’male tablice’’ i nije bila potrebna A kategorija. Nažalost zbog toga je mnogo Sport, SL i SLH završilo rastavljeno u dijelove i danas se ti modeli jako rijetko viđaju.